Himmel som reflekteras över en spegelblank sjö

Leverfläckar - Så vet du om ditt födelsemärke är farligt

Vi alla föds med födelsemärken, men trots namnet kan nya märken växa fram under livet. Dessa födelsemärken, eller leverfläckar som de också kallas, är en ansamling av färgämnet melanin och alltså oftast en helt ofarlig pigmentsamling. Hur många leverfläckar man får beror både på ärftliga faktorer, men även hur mycket solljus huden exponeras för. Trots att de flesta födelsemärken är godartade så ser vi ett ökat antal fall av hudcancer, och risken att drabbas blir större med åldern. Men hur vet man ifall ens pigmentfläckar är farliga och när bör man söka vård? Vi ger svaret nedan.

Var extra uppmärksam på nya leverfläckar & lär känna din hud

Normala leverfläckar är bruna eller svarta i färgen med jämna kanter. Det är viktigt att lära känna din hud och vara uppmärksam på om nya födelsemärken uppkommer. Vanligtvis får vi nya leverfläckar fram tills vi är i 30-årsåldern, så födelsemärken som växer fram efter detta kan vara extra bra att hålla koll på. Tecken på att den nya fläcken kan vara farlig är om den har:

Hudcancer symptom – Hudförändringar i befintliga födelsemärken

Även befintliga pigmentfläckar är bra att kolla igenom regelbundet för att se om de ändras. Om du har en gammal leverfläck som har någon, eller några, av dessa egenskaper kan det betyda att något inte står helt rätt till:

När bör jag söka vård? Undersök elakartade hudförändringar

Vi rekommenderar att du kontaktar din vårdcentral om leverfläcken stämmer in på någon av beskrivningarna ovan. Det vill säga om födelsemärket blir ett sår, växer, ändrar form, ändrar färg eller blir flammigt. Detta kan då vara ett tecken på någon slags hudcancer, exempelvis Malignt Melanom, Basalcellscancer (Basaliom) eller Skivepitelcancer. Däremot behöver en pigmentförändring inte innebära någonting farligt eftersom det även uppkommer helt ofarliga hudförändringar. Däremot är det såklart bättre att ta det säkra före det osäkra och göra en undersökning om du är osäker.

Ge stöd till cancerforskningen & hjälp fler bli frisk från cancer

Tack vare de framsteg som tagits inom cancerforskningen kan numera mer än hälften av alla som drabbas bli frisk från sjukdomen. Vill du också bidra till denna utveckling och hjälpa fler bli fri från cancer? Klicka här för att ge en gåva, eller bli månadsgivare till cancerforskningsfonden idag.